Halfrond is halfleeg tijdens eerste provincieraad nieuwe stijl

Door Kurt Moens op 4 december 2018
Beleidsverklaring

Van 72 naar 36 raadsleden. Bij de eedaflegging van het nieuwe, fel afgeslankte Oost-Vlaamse provinciebestuur bleven veel stoeltjes leeg. De nieuwe ploeg van eerste gedeputeerde Kurt Moens (N-VA) wil duidelijk een nieuwe politieke cultuur invoeren. “Handelsmissies zijn géén kerntaak van de provincie.

Gent heeft dan wel een nieuwe burgemeester, de Oost-Vlamingen hebben nog altijd geen nieuwe gouverneur. Een nieuwe deputatie werd wel al gevormd. Een coalitie van NV-A, CD&V en Groen knikkerde Open VLD en SP.A uit het bestuur. De ploeg van vijf bestuurders, op één na allemaal vrouwen, werd gisteren officieel ingehuldigd in de Gouvernementstraat, samen met de volledige provincieraad.

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur kwam de voorbije jaren meermaals in negatief daglicht, onder meer door dienstreisjes van Open VLD-gedeputeerde Geert Versnick naar Azië. Eerste gedeputeerde Kurt Moens wil schoon schip maken: “De pe­riode dat de provincies zowat alles deden omdat ze de mogelijkheden en de middelen hadden, is definitief voorbij. Laat ons duidelijk zijn: handelsmissies zijn géén kerntaak van de provincie.

Lege stoeltjes

Door de halvering van de Provincie bleef minstens de helft van de stoeltjes leeg. Moens maakt zich geen illusies. “We hebben ook het aantal mandaten en commissies verminderd”, zegt hij. “Dat levert een besparing op, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Bovenaan op de agenda van de Provincie staan onder meer het uitbreiden van het netwerk van fietssnelwegen, het project Leopoldskazerne en het aanpakken van de problemen rond wateroverlast.

 

Bron: Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is