Provinciale sporthal Henleykaai officieel geopend

Door Kurt Moens op 11 maart 2019

Op maandag 11 maart is de nieuwe provinciale sporthal Henleykaai in Gent officieel geopend. Leerlingen van de Provinciale scholen konden voor de eerste keer sporten in hun gloednieuwe sporthal.

Eind 2017 startte het Provinciebestuur met de bouw van een nieuwe bijna-energieneutrale sporthal en klassenvleugel  aan campus Henleykaai in Gent. Tegen september wordt verwacht dat ook de 18 klaslokalen en het open leercentrum gebruikt kunnen worden.

De nieuwe sporthal maakt een einde aan het jarenlange tekort aan sportinfrastructuur op de campus. Leerlingen van de vier Provinciale scholen, die gehuisd zijn in campus Henleykaai, hoeven niet meer de bus op om te gaan sporten. De sporthal zal ook worden gebruikt door Gentse stadsscholen voor hun sportlessen. Bovendien heeft basketbalclub Jeugd Gentson hier haar nieuwe thuisbasis.

gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Onderwijs: “Met de nieuwe sporthal op de Henleykaai beschikken we over eigentijdse infrastructuur met dynamische leermiddelen om de eindtermen lichamelijke opvoeding te halen. Als onderwijsverstrekker hebben we ook een belangrijke maatschappelijke rol op vlak van lichamelijke gezondheid. Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze sporthal zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten een motiverende leer-, sport- en werkomgeving zal zijn.

Polyvalente klasruimtes

De nieuwe klaslokalen komen er ter vervanging van verouderde noodklassen. Het is een uitnodigend gebouw voor de verschillende leerlingen en cursisten om op een aangename manier les in te volgen. De polyvalente, goed uitgeruste klasruimtes maken nieuwe leervormen mogelijk, zoals: competentiegericht leren, klasoverschrijdend groepswerk en individuele begeleiding. Er is ook een buitenklas en alle voorzieningen voor digitalisering, zoals extra computerklassen, zijn aanwezig.

De aannemer en architect hebben een gebouw gemaakt dat de hoge eisen en verwachtingen heeft ingelost. Het oogt heel eenvoudig, maar het is een ingenieus gebouw met veel mooie details. Het is een realisatie van het consortium THV Furnibo, Persyn, EEG, BobMcMaster en BEL architecten.

De komende maanden wordt ook de buitenaanleg en renovatiewerken uitgevoerd zodat de campus, die onlangs voorlopig werd beschermd, terug in haar ere wordt hersteld.

Subsidies

AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, heeft een subsidie toegekend van 3.443 254,64 EUR incl. BTW. Ook Stad Gent en de Vlaamse Waterweg hebben subsidies gegeven voor specifieke infrastructuur, basketbalclub Jeugd Gentson en innovatief werftransport over water, dit alles voor een totaal van 118 509,91 EUR.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is